Sunday, February 13, 2011

Na čaju u Kanterberiju

Još uvek smo u Engleskoj (ne brinite, uskoro se šetamo malo levo-desno kojekude).
Kanterberijska scena je dobila ime po okrugu ili kakogod da se to zove u Engleskoj u kom su se u krug vrteli i muvali i pili piva prog rock muzičari koji su imali sav neki sličan šmek, bar što se muzike tiče. Na kraju se termin "Kanterberijska scena" više uopšte ne vezuje toliko za prostor koliko za stil. Elem, zanimljiva je činjenica da ne samo da su krali muzički ambijent jedni od drugih, nego su i sami muzičari dosta sarađivali, koketirali sa drugim bendovima i generalno se bavili tako nekim gadostima.
Muzika je uglavnom inspirisana jazz-om (više nego klasikom svakako), uz dosta melodičan rok prizvuk. Uglavnom je veoma veoma lepa za slušanje. Feelgood, štobisereklo. :) Ne mogu egzaktnije da vam opišem, a ne želim ni da pokušavam. Slušajte pa vidite. :)
Meni veoma drag primerak Kanterberijske scene: grupa Caravan i album In The Land of Grey And Pink (pesma dole se zove Nine Feet Underground)


Ako vam se dopadne pesma, osmotrite pored ovog i albume If I Could Do It All Over Again, I'd Do It All Over You, Waterloo Lilly i eeeeventualno For Girls Who Grow Plump In The Night (taj je malo ćudan).


Dalje, ne možemo pričati o Kanterberiju a da ne pomenemo Hatfield And The North. Oni su bili malo eksperimentalni. Nazvali grupu po nekom tamo znaku na autoputu. Hipsteri.


Elem, nešto u zadnje vreme istražujem o Kanterberijskoj sceni i uviđam da tu ima puno nečeg što ne znam i što treba da saznam, pa ću možda kasnije praviti novi blog kojim popunjavam esencijalnu materiju. (: Sada bih pomenuo još par bendova koji su mi kolko tolko poznati i koje mogu da preporučim na slušanje ako inače ovo do sad pomenuto miriše na nešto ukusno.

Camel. Imaju pun kofer (zapravo, 15ak, al ajd) albuma. Počni proizvoljnim redom, što se mene tiče.


Egg. Malo više orguljama upravljan zvuk. Kod Egg se mogu primetiti mnogi elementi očigledno povučeni iz klasike, a manje jazzy zvuk. Ipak, bili su tu i radili su sa tim ljudima na tome što se zove Kanterberi, i volimo ih jer su šašavi i jer im ime ima tri slova.


Toliko veselja za večeras. Želim vam lep san uz golf devojku koja prodaje čaj. (:


No comments:

Post a Comment