Sunday, February 6, 2011

Minimoog je šta?

Jedan od čestih članova grupe Yes (odlazio i dolazio ponovo četiri puta). Pionir primene sintisajzera u rok muzici. Izvrstan studijski muzičar i "live" izvođač. Na svojim albumima svirao uglavnom symphonic prog. *dun dun dunnnnnn* Rick Wakeman!

Započeo je karijeru kao studijski muzičar. Svirao za David Bowie-a. Nastavio je sa tim poslom i kasnije, kada je izgradio solo karijeru, i imao priliku da sarađuje sa sve nekim finim ljudima kao što su Elton John, Black Sabbath, Lou Reed.

Rick Wakeman je snimio mnogo albuma. I kad kažem mnogo, mislim MNOGO. Sa grupom Yes je prvi put bio u periodu Fragile - Close - Tales (koje smo prošli put pominjali), i onda se smorio, a ionako je već imao solo karijeru na koju je mogao da računa. Iz nje bi valjalo izdvojiti:

Iz 1973: The Six Wives Of Henry VIII.
Album ima šest kompozicija, svaka posvećena jednoj ženi Henrija VIII, a.k.a. "veselog kralja".


Ovde počinjemo da naziremo neke koncepte symphonic rock muzike. Kompleksnija forma, ispunjeniji zvuk, postepeno usložnjavanje aranžmana. Citiranje fraza iz klasičnih kompozicija. Sve je to još uvek, naravno, rokenrol.

1974: Journey To The Center Of The Earth
Album inspirisan romanom Žil Verna. Ovde se Wakeman dovoljno okuražio da na snimanje dovede čitav simfonijski orkestar i hor. Naravno, uprkos prisustvu klasičnog ansambla, zvukom još uvek dominiraju električne gitare i sintisajzeri. Pokušaj je ispao veoma uspešan. Ovaj album spada u spisak onih koje nikako nije dopušteno preskočiti u preslušavanju Wakeman-a.

1975: The Myths And Legends Of King Arthur And The Knights Of The Round Table

Povratak engleskoj tradiciji. Album zasnovan na mitovima o Arturu i njegovim vitezovima. Zvuk se jedino da opisati kao magičan.



Na tom gore snimku se vidi i kako Wakeman doživljava da izvođač treba da izgleda uživo. :)

Pažljiv slušaoc će na ovom albumu pronaći i korene progressive metal muzike. :(

Još jedan must-hear, u svakom slučaju.

Moj predlog pri preslušavanju Wakeman-a je da se držite čvrsto našeg dobrog drugara progarchives.com i preskačete sve što deluje kao da je "onako" a ne "omg savršeno revolucionarno najbolje u istorji rok muzike wtfbbq". (:

No comments:

Post a Comment