Saturday, September 1, 2012

A lullaby to the Earth

"Hounds of Love" počinje sa jednom od najpopularnijih pesama Kate Bush - "A Deal with God", tj. "Running Up That Hill". Odustala je od prvog naslova jer se plašila da će pesma biti cenzurisana od strane velikih medija. Avaj. Nikada sebi nije oprostila.

Kate se pitala šta bi se desilo kada bi muškarac i žena mogli da zamene mesta. Verovala je da bi to dovelo do dubljeg razumevanja, i da bi Svet bio lepše mesto. Shvatila je da zamena mesta ne bi bila "deal" sa Đavolom, kako se možda isprva čini, već sa Bogom. Ova pesma definiše koncept "Hounds of Love", i pored toga, naravno, odlično funkcioniše sama za sebe. Spot je ... njen.



"Mother Stands For Comfort" je izrazito više elektronska od ostalih pesama na albumu. Apsolutna majčinska ljubav. Kad već pominjem elektroniku - da li ste znali da je "Running Up That Hill" nastala iz matrice na ritam mašini? Igrali se ljudi...


Kate je na ovom albumu pozajmljivala od tuđe umetnosti. Trudila da je tretira se poštovanjem, i nikako nije bila banalna. Naslovna pesma, "Hounds of Love", je inspirisana filmom "Night of the Demon", dok "Cloudbusting", koji zatvara prvu stranu, ima korene u knjizi "Book of Dreams".


Peter Reich piše o svojim sećanjima na oca, koja su maglovita i sada su već snovi. Knjiga je (čujem) prilično sentimentalna, iako je interesantna i kao naučno delo. Reich stariji je odveden dok je Peter još bio mali, zato što se bavio stvarima koje su posebne ... "like my yo-yo that glowed in the dark". Priča je sadržana u stihu:
"I still dream of Orgonon"

"Hounds of Love" su zapravo dva albuma. Drugi se zove "The Ninth Wave". Nazvan tako po slici ruskog impresioniste Ivan Aivazovsky.



Mornari znaju da talasi dolaze u nizovima - sve veći i veći - do desetog, nakon kog čitav niz počinje iznova, poput velikog talasa nad talasima. Brodolomci, kanda, to znaju bolje od ostalih.

"The Ninth Wave" počinje sa osobom koja je u moru, i koja je očajna, zato što zna da, ako zaspi, da se verovatno neće probuditi. Ne sme da zaspi!


"Under Ice" je prirodan nastavak na "And Dream of Sheep"... Sluša se u mračnoj prostoriji.


Druga strana albuma je puna interesantnih iznenađenja. Neću više da ih kvarim. :)

"Hounds of Love" je njen peti, jedan od najtežih, i ujedno album na kojem se najlepše provela. Sama je radila produkciju po prvi put, između ostalog zbog loše finansijske situacije. Uključila je kreativne ljude, pustila mašti na volju, i ...

"And I know there's a big theory that goes 'round that you must suffer for your art. You know, it's not real art unless you suffer. And I don't believe this. Because, I think, in some ways this is the most complete work that I've done. In some ways it is the best. And, I was the happiest that I've been compared to making other albums."

No comments:

Post a Comment