Sunday, July 15, 2012

Let me play you the music of my people

Koliko često ste bili u prilici da slušate muziku drugog naroda?

Jeste li primetili da drugi narodi imaju muziku?

Svi.

To vredi da uložite misao, ili dve.


Rokia dolazi iz Malija. Ćerka je diplomate. Ovo znači dve stvari. Prvo - dosta je putovala kad je bila mala. Drugo - čudno su je gledali kada je izrazila želju da se bavi muzikom, pošto joj, kao aristokratiji, to ne priliči. Rokia ne samo da je htela da se bavi muzikom, nego je uzela gitaru u ruke, uz to da, naravno, nije zaboravila na tradicionalne instrumente svog naroda. Ona je ćerka diplomate.

Ja volim irce, i irsku muziku, a ovo je prog blog, i prosto bih se osećao krivim ako bih izostavio narednu pesmu.


"Jig of Life" je sa albuma "Hounds of Love", koji odmahsadaodmah treba da stavite na svoj "TO-LISTEN" spisak. Kratko ću digresirati i napomenuti da album nije ceo irska muzika. Zapravo, bolje bi bilo reći da KB inače nije ovakva. Pesma je prilično jedinstvena u kontekstu njene diskografije, i to je čini još moćnijom. Verovatno je u pitanju bio uticaj prijatelja Gejbrijela, koji se u jednom trenutku svoje karijere potpuno okrenuo pokretu koji je nazvan "world music". Elem, poslušajte tekst. Dobar je.

A sada - twist. Moramo malo i da odskočimo od naslova. :)


Iskreno ne mogu da odlučim da li mi se više sviđa ova verzija, ili ona od "Simon & Garfunkel". To zaista nije fer, s obzirom na to da je "El Condor Pasa" peruanska pesma. "12 girls band" je grupa kineskinja koje sviraju zapadnjačku (uglavnom klasičnu) muziku na kineskim tradicionalnim instrumentima. Zvuči ludo, zar ne?

Na kraju bih pomenuo i bend koji me je baš skoro veoma obradovao kada sam nabasao na njih.


"Nit" svira muziku sa istoka, sa zapada, živahnu, melanholičnu. Dajte im jezik, i oni će ovladati. Prisustvovati njihovom nastupu je putovanje oko sveta. Nađite ih i slušajte. :)

No comments:

Post a Comment