Sunday, January 15, 2012

Nursery Rhyme Of Innocence And Experience

Album o kome ću danas pričati odiše lepotom.

Natali Merčant je posvetila 6 godina svog života istraživanju američkih i engleskih pesnika sa kraja XIX i početka XX veka. Tražila je dečije pesme. Na primer:

 

The Land of Nod

From breakfast on all through the day
At home among my friends I stay;
But every night I go abroad
Afar into the land of Nod.

All by myself I have to go,
With none to tell me what to do—
All alone beside the streams
And up the mountain-sides of dreams.

The strangest things are there for me,
Both things to eat and things to see,
And many frightening sights abroad
Till morning in the land of Nod.

Try as I like to find the way,
I never can get back by day,
Nor can remember plain and clear
The curious music that I hear. 

Robert Louis Stevenson
Album se zove "Leave Your Sleep". Ima 26 pesama (2 CD-a). Završen je 2010. Modernije ne biva. Stilovi se smenjuju bez prestanka, i svaka - ama baš svaka - pesma ima nešto dečije u sebi. Pitate se zašto se muzički stilovi smenjuju? Pokušajte da objasnite detetu zašto bi bili isti, pa mi javite šta misli. :) Natali peva publici kao vrtiću, i iskreno se zabavlja pritom. Rege besmisao:
Natali ima apsolutno predivan sajt (web dizajner u meni proviruje i maše). Prezentacija je veoma prijatna, a pruža tako mnogo i tako jednostavno. Na sajtu možete videti sve tekstove pesama, videti dokumentarne snimke iz studija, i čuti delove pesama (ima svaka pesma barem malo, neke su cele, a neke ne). Dok slušate pesme gledaćete fotografije pisaca čija dela je Natali (da citiram) "brought to life, brought to light". Medved pleše u Parizu:
Nisu sve pesme koje pevamo deci lepe ili šašave. Neke pevaju o onome čega se treba plašiti. Neke su poučne. Neke pričaju priče o ljudima koji su glupi, i koji greše, dok neke jednostavnim rečima prenose suštinski bitne životne poruke. Uče nas kako da budemo tolerantni, kako da se izborimo sa gubitkom. Deca su, na kraju krajeva, pametnija od nas. Nema potrebe da krijemo bilo šta od njih. Bluz besnog čoveka:
Smatrajte se upozorenim (kasno HAHAHA): naći ćete sebe u dva ujutro kako listate tekstove pesama sa ovog albuma. Pitaćete se ko su svi ti ljudi, šta su još pisali, kakav život su vodili. Preslušavaćete pojedine pesme ponovo i ponovo i ponovo. Album "Leave Your Sleep" jede vašu pažnju za doručak. Kao pitu. Pitu od platna:
Natali se potrudila da upozna pisce sa kojima je sarađivala. Svako od njih ima svoju priču, i Natali priča tu priču na svojim nastupima. Potom izvodi pesme potpuno prepuštena delu i očarava publiku. Tročlani bend koji je ovde prati ne može u potpunosti da ilustruje zvuk koji se čuje na albumu. Većina pesama koje ćete ovde čuti su prearanžirane, i lepe na svoj način. Skinite album. Ali nemojte propustiti ni ovaj snimak. Samo pola sata:

No comments:

Post a Comment