Sunday, March 20, 2011

Home

Pisanje konceptualnih albuma je veoma pipava stvar. Slušaocima je lako da pljuju očigledne nesavršenosti, kao i da se ograđuju od "kompleksnosti" koje deluju kao da su neizbežan element svakog konceptualnog albuma. Rodžer Voters je jedan od heroja koji se rado upušta u ovaj nezahvalan posao.



Bili je 23-ogodišnji momak koji vegetira. Ne govori, ne kreće se. Samo postoji. O njemu se brine njegov brat blizanac Beni. Bili čuje radio talase. Razume ih, i pokušava da komunicira preko njih. Jedne večeri Bili i Beni idu u šetnju. Beni priča Biliju kako je izgubio posao jer je nekome odozgo odgovaralo da zatvori rudnik, kada nailaze na prodavnicu koja trguje električnom opremom. Beni, ogorčen nepravdom materijalističkog sveta koji ga okružuje, krade bežični telefon iz prodavnice. Policija iste večeri nepravedno optužuje Benija za ubistvo taksiste i vodi ga u pritvor. U čitavoj gužvi, Beni sakriva ukradeni telefon u kolicima svog brata. Bili ubrzo uspeva da iskoristi svoj dar da preko telefona pristupi BBC-evom kompjuteru za sintetizovanje glasa i uključuje se u emisiju na lokalnoj stanici "Radio K.A.O.S.". On započinje isprekidan razgovor sa voditeljem Džimom, koji saoseća sa njim i sluša njegovu priču. Bili priča o nepravdi koja je zadesila njegovog brata. Džim saznaje da je Bili iz Velsa, i da pati jer ga je Benijeva žena poslala kod ujaka u njemu neprirodni Los Anđeles. Bili je besan. Sada je sposoban je da upravlja električnim svetom oko sebe, od semafora do najsofisticiranijih vojnih mašina. Objavljuje da će izvršiti nuklearni napad na sve velike gradove u svetu. Dolazi do preispitivanja vrednosti, dok Bili odbrojava poslednja četiri minuta čovečanstva. 3, 2, 1. Tišina. Ništa se ne dešava. Bili je samo hteo da svi nauče lekciju. "You, me, the powers that be".

Voters ovim albumom šalje poruku čovečanstvu. Pesma "Home", oko koje se čitav album izgrađuje, može, zavisno od čitaočevog stava, da se shvati kao poezija, manifest, ili filozofsko pitanje. Njena snaga je uvećana smeštanjem u polu-magični kontekst albuma. Karakteristično za Votersov rad, pukim preslušavanjem nije lako uhvatiti konkretnu priču, ali poruka je više nego jasna. Voters se potrudio, pa je brojne detalje (koje nisam pomenuo) razbacao na više medijuma, čime traži od nas dodatni napor. Voters zahteva aktivnog slušaoca. Njegov životni rad je, inače, fokusiran baš na to da podstakne publiku na korišćenje sopstvenog mozga.

Ko je voljan, nek istražuje.

1 comment:

  1. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete