Sunday, February 5, 2012

Poklonjenom konju se u zube ne gleda

Horslips je grupa koja je igrala jednu od ključnih uloga u definisanju pojma "Celtic Rock". U pitanju su ljudi koji su se ozbiljno posvetili ideji kombinovanja tradicionalne irske muzike sa onime što su imali pred sobom tih 70ih kada su najviše i radili. Uzimali su tradicionalne melodije, ritmove, prearanžirali, dopunjavali, stvarali ponovo nad time što bi pozajmili od roditelja.


Nekada bi uzimali dobro poznate pesme i pravili instrumentale od njih, a nekada bi pravili originalnu muziku u duhu (duhovitosti) tradicionalne. Bavili su se i dečijim pesmama.




Pomenuta pesma "My Lagan Love" je sa njihovog drugog (od dva) konceptualna albuma. Prvi je "The Táin".
Táin Bó Cúalnge je irski ep, prvi put zapisan u 12-om veku, a radnja je smeštena u prvi vek nove ere.



Bavi se ratom između vojski Ulstera i Connacht-a, oko veličanstvenog bika. Ep posebno slavi heroja po imenu Cú Chulainn koji je učestvovao u borbama na strani Ulstera. Tekst se u celini može pročitati ovde. Horslips su posvetili čitav album ovoj priči. Na njihovom sajtu može da se vidi i veoma sažeta cela radnja epa, taman dovoljno da može da se prati album. Srebrno Koplje je Kulanovo mitsko oružije kojim pobeđuje svoju najtežu borbu u epu. I ova pesma je reel. :)



Horslips imaju 10ak albuma, od kojih su većina interesantni, svaki na svoj način. Proberite neki nasumičan za domaći. :)

No comments:

Post a Comment